Pages Navigation Menu

Jordanovac 110, Zagreb

NAJVAŽNIJE UPUTE ZA PONAŠANJE U CRKVI

UPUTE ZA PONAŠANJE U CRKVI ZA VRIJEME MISE

 

Fizičko distanciranje – 2 m udaljenosti u klupama i u prostoru. Za članove zajedničkog kućanstva nije potrebno da budu odvojeni dva metra jedno od drugih.

Redoslijed ulaska i izlaska i označivanje sjedećih mjesta.  Molimo ne otvarati i zatvarati vrata crkve. Otvarati i zatvarati će se od strane dežurnih osoba. Ne dirati kvake, klupe, rukohvate i sl.

Prvi koji ulaze zauzimaju najudaljenija mjesta u crkvi, gledajući od vrata, i tako po redu unatrag. Razmak treba biti najmanje 2 metra kod ulaženja i kretanja crkvom.  Pri izlasku vrijedi obrnuto pravilo: izlazimo jedan po jedan i to na način da prvi izlazi sudionik najbliže vratima.

Molimo vas da se ne zadržavate u zoni pred vratima crkve, na platou, već nađite neko mjesto na trgu za druženje, opet pazeći na distancu. Tako izbjegavamo bliske kontakte s onima koji dolaze na slijedeću misu.

Sjedeća mjesta će biti označena bijelim papirom na kojima piše: Sjedeće mjesto br. (X).  Za obitelji i bračne parove će biti naznaka: Sjedeće mjesto za obitelji, te oni mogu biti zajedno, bez distance.

Higijena ruku: Pri ulasku i izlasku sudionici trebaju dezinficirati ruke. Na ulazu u crkvu su postavljeni dozatori s dezinfekcijskim sredstvom. Preporučljivo je koristiti zaštitne maske preko usta i nosa tijekom boravka u zatvorenom prostoru.

Osjetljive skupine vjernika: Starijim i bolesnim vjernicima preporučuje se da se još za neko vrijeme suzdrže od dolaska na mise i pobožnosti. Također se preporučuje da se suzdrže od dolaska osobe koje dijele kućanstvo s osobama starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima.

Nema pružanja ruku: Izbjegava se pružanja znaka mira u slavlju euharistije.

Sveta pričest na ruke: Podjela svete pričesti je isključivo na ruku, ne na usta. Pričest je u tišini: svećenik neće govoriti uobičajeni izraz: Tijelo Kristovo, niti vjernici trebaju išta odgovarati.

Prikupljanje milostinje: pri izlazu su kutije za župne priloge – elemosina. Otvori na kutijama su dovoljno veliki te izbjegavajmo dodirivanje kutija.

Hvala na pozornosti i dobrodošli natrag u našu crkvu!

Opširnije o uputama i preporukama pri dolasku u crkve i molitvene prostore:

https://ika.hkm.hr/novosti/preporuke-hzjz-za-sprecavanje-zaraze-covid-19-tijekom-obreda-u-crkvama-i-molitvenim-prostorima-vezano-uz-vjerska-okupljanja/