Pages Navigation Menu

Jordanovac 110, Zagreb

Svjetski susret mladih u Madridu

Taj nevjerojatni Madrid

smd2011Parafrazirajući naslov poznatog djela isusovca Pedra Arrupea želio sam već u naslovu naglasiti značaj i vrijednost ovogodišnjeg Svjetskog dana mladih. Ipak, značaj cjelokupnog susreta nije se ogledao samo u tom jednom danu. Tijekom tog dana odrazilo se sve ono bogatstvo koje mu je prethodilo. Te dane obilježila je neprekidna radost, smijeh, pjesma i ples. To je tih dana bila uobičajena pojava u kolovozu na ulicama Madrida. Te dane komadić Zemlje kao da se pretvorio u djelić neba, gdje je sve bilo okrenuto prema onom najbitnijem – Kristu.

Sve ostalo, sve naše svakodnevne brige bile su nakratko zaboravljene i stavljene u drugi plan. Dva milijuna mladih tih nekoliko dana bilo je okrenuto prema onome najbitnijem, što čini okosnicu njihova života – prema križu. I vjerujem da im se taj križ ukorijenio i nazidao duboko u srca i učvrstio ih u vjeri s ciljem da i oni učvrste svoju braću kad se vrate svojim domovima. Radost koju su tamo doživjeli nije bila namijenjena samo njima, već im je zadatak tu radost širiti dalje baš kako su prvi učenici imali zadaću dalje širiti radosnu vijest, a ne je držati za sebe.

Nacionalnost i jezik tih dana među mladima nisu bili nikakva prepreka. Naprotiv, bili su pokazatelj i svjedok kako ne postoje prepreke koje mogu spriječiti susret dva srca; bili su svjedokom bogatstva koje svaki čovjek nosi u sebi. Ti dani pokazali su sigurnost kršćanske vjere i nade u današnjem svijetu. “Na mladima svijet ostaje”, poznata je izreka. Ona je na ovogodišnjem Svjetskom danu mladih dobila punu potvrdu. Mladi su na svoj jedinstveni način, kako to samo oni znaju, pokazali radosno življenje kršćanskog života i i svu radost koju taj život nosi u sebi.

Ti dani bili su svjedočanstvo kojim govore i kojim pokazuju da se ne boje Krista, ne boje se niti njegovih odgovora na njihova pitanja. Prije bi se reklo da su te odgovore i očekivali. Koliko god ti odgovori možda i jesu zahtjevni, mladi od njih ne bježe i prepoznaju da se mogu s njima nositi te da im s puninom istine pripadaju. Vjerujem da će ovogodišnji susret mladih donijeti mnogo dobrih plodova u našim životima i životima naših bližnjih.

Hrvoje Lončarevič